Facebook Badge

7/28/2009

Komplek PKNS

Semalam saya buat persembahan yang dulunya saya tidak terfikir akan pernah buat, yup Dr Irwan minta saya buat persembahan sempena Pesta Buku Selangor, saya ingatkan buat dalam dewan ka kat padang ka macam selalu tu , sekali tengok pentas kat dalam Pasaraya, ambik ko kata saya dalam hati. tiga tingkat orang tengok ko, nyanyi masa itu rasa macam dalam mangkuk tingkat

Pertamanya ini nasihat untuk diri sendiri, kalau nak buat show kena pastikan sound system ok sebelum terkinja-kinja, saya terlepas yang itu, sound hancur bunyi gitar macam ada efek besi berdenting, nasib baik suara saya sedap, menjerit juga orang yang mendengar,biasanya orang pengsan dengar saya nyanyi

Pesanan untuk orang yang ada ilmu telus mata, kalau SMS tengoklah gelok sakti dulu, tengok yang gitu-gitu, pastikan penerima SMS tu tidak sibuk melalak, perghhh... tengah asyik nyanyi, telepon berdering, saya terus ketawa dalam hati, saya nyanyi tertahan-tahan tetapi tak boleh tahan juga terkeluar sikit ketawa, pesanan untuk diri sendiri , masa nyanyi set handphone to silent... duh

Lagi satu pesanan untuk orang yang mudah terasa, gitar mahal pun tak guna kalau bunyi macam besi, bukan metal ya, besi toing-toing, budak indie suka bunyi macam tu, mungkin itulah sebab bubudak tu terjerit-jerit mereka ingat saya main lagu indie

Saya naik pentas dua kali, sewaktu pembukaan dan waktu penamat, antara dua waktu itu ada juga penonton yang bertergursapa dengan saya, siap bagi puji-pujian yang memberangsangkan, itu baru show dengan gitar toing-toing, kalau sound cantik saya rasa bukan saja puji siap ambik buat menantu agaknya

Waktu pembukaan gitar toing-toing, akan tetapi bila saya naik semula untuk kali kedua, saya buat apa yang perlu saya buat, setelah di pastikan soung ok saya nyanyi dengan konfiden, memang saya sangat hebat hahahaha

7/27/2009

Entry Kulup

"la dhorar wala dhiror fi al islam!
tidak boleh menyiksa dan tidak boleh diseksa dalam Islam


iklan!
SELANGOR FESTIVAL MUSICAL EXTRAVAGANZA 1-9 0G0S 2009

1 OGOS 9- 11 PM di DATARAN SHAH ALAM
meor pestajiwa
nikbinjidan bukan iwan fals
pyanhabib otai legend
airmas kreatif
mei chern amoi brilliant
missfyn tukang karut leter
osman kering si tukang karut pedas
fared ayam dengan puisi gile

2 OGOS 9-11 PM di DATARAN SHAH ALAM
Kumpulan Usratika rugged muslim
Kumpulan Dendang Anak
telah menakluk gugusan nusantara kepulauan melayu

pengacara: KulupSakah

Untuk pencinta seni rakyat, kalau tak best jangan panggil aku KulupSakah!
Datang semua selepas berdemoo!!!


Ps : entry ini di ambil dari blog Labun Kulup Sakah

7/17/2009

24

Corruption
From Wikipedia, the free encyclopedia
"Corrupt" redirects here. For other uses, see Corrupt (disambiguation).
Corruption may refer to:
 Putrefaction, the decomposition of recently-living bio-matter. Other meanings of the term use this as a metaphor.
 Political corruption, the dysfunction of a political system or institution in which government officials, political officials or employees seek illegitimate personal gain through actions such as bribery, extortion, cronyism, nepotism, patronage, graft, and embezzlement.
 Political corruption is a specific form of rent seeking (not to be confused with property rental), where access to politics is restricted by limited transparency, limited competition and domination of narrow interests.
 Political corruption tends to be more extensive in developing countries, where safeguards such as a well-paid, merit-based civil service, investigative journalism, and otheraccountability mechanisms aren't well developed.
 Corporate corruption, the abuse of power by corporate managers against shareholders or consumers.
 Data corruption, an unintended change to data in storage or in transit.
 Linguistic corruption, the change in meaning to a language or a text introduced by cumulative errors in transcription as changes in the language speakers' comprehension.
 Metroid Prime 3: Corruption, a Wii game
 Business model, often mistaken for investment business model. Patronage allows elders (patrons) to be first to consume rents. After patrons consume rents according to personal or group criteria, remaining rents are then distributed according to the patron's criteria. The patronage business model can therefore occur as a corruption of the investment business model. However, the patronage business model is separate and distinct from the investment business model.

Rasuah merupakan suatu jenayah atau kesalahan undang-undang dimana seseorang mendapat kebebasan, kontrak atau keistimewaan (favours) dari pihak berkuasa atau sesebuahsyarikat selepas memberi wang, hadiah, keraian kepada pihak-pihak tersebut. Menurut Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia terdapat empat kesalahan rasuah yang utama:
 Meminta/Menerima Rasuah
 Menawar/Memberi Rasuah
 Membuat Tuntutan Palsu
 Menyalahguna Jawatan/Kedudukan
Pemberian rasuah jika tidak dibendung akan mengakibatkan banyak masalah sosial kerana undang-undang tidak akan dipatuhi dengan sepenuhnya. Maka kegiatan jenayah dan ketidakadilan akan berleluasa. Rasuah di kalangan penguatkuasa adalah perkara biasa di kebanyakan negara pengeluar petroleum dan negara miskin terutamanya di Amerika Latin.


Google kat wiki dapat la benda Allah ni,

Kalau kamu menyalahgunakan kedudukan kamu adalah perasuah, contohnya, kamu seorang pegawai penguatkuasa, kamu tangkap dan “hantam” orang yang kamu syak melakukan kesalahan tak simpan resit pembelian sebanyak RM2,400.00, tak kiralah salah apa, kamu hanya syak.

Maka kamu adalah perasuah bila kamu hanya bergelak-gelak meminta alasan dari seorang bekas menteri bagaimana dia seorang doktor gigi sebelumnya, boleh membina rumah agam dengan nilai RM24,000,000.00, tak boleh hantam takut wajah botox atau hidung plastik tu jatuh agaknya

24 juta boleh cakap tak adil menuduh sperma yang bukan-bukan , 24 ribu tak boleh cakap, tunggulah nanti 24 juta yang lagi satu akan membalas dalam kepiluan ini dalam pemilu.

7/11/2009

yellow chair

video

yellow chair
On a yellow chair I sat,
heavy I am with the burden I bear,
No more real it is than just a load on my shoulder,
but it is something I would honour,
it is something i would call 'duty',

It is my job to know,
when, where, why, what and how,
and who,
and it is my job to know,
when is when, where is where, why is why, what is what, how is how,
and who is who,

I am not a soldier,
carrying guns and killing another soldier,
(but my words can!)
I am not a fireman,
braving through fire to rescue the future,
(but my words can!)
I am not a teacher,
to educate someone and be remembered for years,
(but my words can!)
I am no villain,
stray upon the street for a victim to be slain,
(but my words can!)

I am no right, I am no wrong,
I am no righteous, I am no cautious,
I am no truth, I am no lies,
I am no justice. I am no deceive,
I just everything abstract you can describe,

So on that'll be my life,
by fingers dancing on the keyboard,
never liked it yet never been bored,
just to be telling someone about something,
as a reporter,
on a yellow chair I sat..

poem by s.syahmi

I might not do justice when I only wrote malay song when I am the administrator of english site www.esastera.com/poets ,well here goes, hope you like it, wear cowboy hat when you hear this song.

I know my english sound like nursery kid,I'm not trying to be english, it just me. words are from poem written by mohd syafiq syahmi.

7/06/2009

tak mau tak mau tak mau

Kamu adalah orang yang buta tuli dan tidak berhati perut, bila kamu menceceh, mencarut hanya kerana kamu dengki dengan orang. Tak baik berdengki-dengki, orang yang kuat dengki selalunya busuk hatinya, kalau badan busuk boleh pakai odorono tapi kalau hati busuk kamu telan 5 botol odorono pun tak boleh wangi.

Mana boleh kamu tahan orang nak jadi kaya, bodoh adalah perkataan yang amat sesuai kalau kamu memilih untuk menjadi papa kedana, kalau kamu mahu hidup atas belas ihsan orang , meminta-minta bantuan dari badan-badan kebajikan adalah kerja hina, jangan sekali-kali kamu menyimpan impian untuk menjadi begitu, kalau kamu mahu juga maka bodohlah kamu, ini titik.

Menjadi kaya adalah naluri manusia, sama dengan mengongkek, tak ada salahnya kalau kamu mampu, sampai lebampun orang tak kisah, tetapi sebagai manusia kita mempunyai batas-batas untuk membezakan kita dengan binatang, binatang mengongkek tak kira tempat, depan mak pak mentua pun jalan, silap silap mak pak mentua pun jalan dan ya sebelum lebam binatang tahu berhenti.

Menjadi kaya tidak salah, menjadi kaya adalah impian setiap orang, kalau kamu tanya kepada orang miskin kalau di beri peluang untuk menjadi kaya, tentu dia akan meloncat lebih tinggi dari atlet olahraga lompat bergalah.

Tetapi kalau kamu mahu menjadi kaya dengan tidak munasabah kamu memang mencari benci orang, semua orang akan marah, apa pasal kamu saja yang kaya, orang lain tak boleh, ini tidak adil, seperti binatang yang tak dapat mengongkek mereka akan marah juga, apapasal kamu saja dapat kongkek.

Menjadi kaya dengan tidak munasabah dengan menjadi atau membela toyol umpamanya adalah salah, berdosa kau tau, walau rumah kamu yang di bina dari hasil ketoyolan itu syurga idaman, tapi kamu tak dapat masuk surga dengan duit haram.

Begitu juga kalau kamu kuat rasuah, bila orang suap kamu RM8,kamu tangkap, terhina sungguh kamu dengan RM8, tetapi kalau dapat RM50 ,lain cerita, lepas beli beras rumah kamu bulan ini. Orang tu pun kamu lepaskan. Itu sebab saya kata orang semua orang mahu jadi kaya, supaya senang bagi rasuah 8 kali ganda dari RM8.

Lumrahnya, dunia ini selalu tidak adil pada orang papa kedana

kalau kamu kuat ngongkek, bagi peluang orang lain ngongkek, jangan kamu saja nak ngongkek, tidak adil, kalau kamu nak kaya bagi orang lain kaya juga, tak sia-sia kamu kaya, orang tak marah, makin sayang ada.

Akhir kata penutup bicara, Kalau kamu sudah kaya dan ber’uang’ dan kamu kedekut taik hidung masin, nak bagi orang makan roti sekaya terketar tangan, memang mencari marahlah, itulah yang..., kamu tu kan dah kena carut, Dunia ini banyak orang tak suka makan odorono.

7/04/2009

Sebelum esok

video


SEBELUM ESOK

Berpuisilah dengan bijaksana
sebelum esok
dirajutkan tali kejahilan

Berkatalah demi kebenaran
sebelum esok
dibisukan sebuah percakapan

Berjalanlah mencari keredaan
sebelum esok
dilumpuhkan rahang perjalanan

Dengarlah kalimat sakral
sebelum esok
ditulikan karat penghinaan

Melihatlah dengan istiqamah
sebelum esok
dibutakan penglihatan batin

Berdakwahlah di mimbar kejujuran
sebelum esok
didakwa di mahkamah keadilan

Sebelum esok
panjangkan fikir sesama
bekal kita di sana!

- Ria Asmira,
R&R Seremban.
1 Julai 2009.
di ambil dengan keizinan di esastera.com

7/03/2009

ngong

Kata david, kalau nak pilih seseorang menjadi pemimpin, jangan cari orang yang ada masalah kewangan, orang yang lari dari along, orang bankrap, along pun jangan, kalau along boleh tolong itu bohong.

Alasan David, orang yang begini akan menghadapi masalah kepercayaan, siapa mahu percaya orang yang korup.

Mmm betul juga kata saya

Lepas tu David menambah, ada lagi satu jenis orang yang orang yang dah berbini, tapi gatal nak menikah pun dalam golongan korup jugak.

Apasal? Pasal nak menikah lagi satu tu, mesti dia kuat temberang.

Oooo kata saya

Kalau yang kawin satu tapi banyak awek camana,

Itu tak apa dia masih setia pada yang satu, main-main tak pa maaa kata David

Bengong maaaa kata saya

7/02/2009

bus pool

Sudah lama saya tidak naik bas, seingat saya sudah lebih dari sepuluh tahun, bulan lepas saya merasa nain bas semula, bukan pergi rombongan meminang tetapi pergi meeting dari Ipoh ke Petaling Jaya.

Kalau dulu-dulu pergi meeting boleh “car pool” seorang jer boleh claim mileage yang lain tu tumpang ,syarikat jimat belanja, tetapi kali ini atas desakan ekonomi dan atas kebodekan yang amat tinggi pengarah syarikat terhadap tuan punya syarikat, kami dicadangkan “bus pool” jadi macam rombongan orang kawin pulak.

Kat Ipoh ni orang yang naik bas adalah orang yang sangat kudi dan hina dina, tidak seperti dulu bas hent-henti di Ipoh dah macam teksi mencari penumpang, kalau tak cukup penumpang bas tak akan bergerak.

Sukar sekali Kalau kita naik bas yang penuh, sungguh … bayangkan kamu yang berpeluh dengan tangan mengapai palang, aroma yang menyerap persekitaran akan membuat kamu dapat sakit resdung

Orang Ipoh kebanyakannya lebih suka menggunakan kenderaan sendiri kami banyak duit