Facebook Badge

8/26/2005

Masbuk

Masbuk

Mataku merah
Bukan aku marah
Bukan cedera parah
Bukan juga kerana dadah

Cuma mata ku masuk habuk
Sebab tadi anak aku mabuk
Sebab aku selalu sibuk

Airmas_sz
190805

ps: Masbuk = kalau kita tak ambil peduli hal ehwal sekeliling mak saya selalu kata "tak masuk masbuk orang" maknanya kita sering tak ikut orang, ...makna lain masbuk = apabila seorang makmum datang lambat untuk solat jemaah, makmum terus ikut imam, selesai solat imam, makmum akan teruskan solat memenuhkan rakaat yang tertinggal mungkin berkaitan ...

...
...

Entahlah apa nak jadi dengan dunia hari ini, anak-anak yang di harapkan untuk menjadi orang yang berguna, akhirnya terjebak ke kancah yang hina. kepada siapa yang hendak di salahkan? ibubapa yang bersusah payah memerah keringat, mengadai kegembiraan mereka hanya untuk mencari kesenangan yang dengan sewenangnya di salahgunakan oleh anak-anak. namun kebanyakan ibubapa pula amat jarang kita dengan mereka ini menyalahkan orang lain dalam hal mendidik anak mereka, sering kali mereka menyalahkan diri mereka yang tidak dapat menumpukan sepenuh perhatian kerana sebab mencari makan.

kisahnya sahabat saya yang agak rapat dengan saya, punya anak yang semakin dewasa, dan akhir-akhir ini pergerakannya agak liar, berkawan dengan budak-budak nakal dan sering tidak pulang pada waktu yang ditetapkan, malah pernah juga anaknya tidak pulang ke rumah, dengan alasan tidur di rumah kawan.

sahabat saya ini mengakui kesibukan dia mencari nafkah mungkin penyebab anaknya itu terabai, isterinya yang bekerja sebagai jururawat dan dia sendir bekerja di kilang, terpaksa pula mengambil kerja lebih masa, untuk memenuhi keperluan dalam kehidupan mereka sehari-hari,namun anak itu tergelincir juga, kalau nak di katakan sebab tak ada duit , tidak , duit sentiasa ada makan minum tak pernah kurang, apa lagi agaknya yang tidak memuaskan hati anak itu.

semoga anak itu tidak terlalu mengikut hati mudanya dan membiarkan masa depannya suram, cukuplah mengibar angin yang menyebarkan habuk ke mata ayah.

1 comment:

Anonymous said...

That's a great story. Waiting for more. Lexus duval Car seat covers and novelty over cab car hauler racks